4 perc

4 perc. Ennyi idő alatt készül el a reggeli smink, vagy jön a következő villamos, és maximum ennyi időnk van, hogy valakit még agykárosodás nélkül újra tudjunk éleszteni. A szív leáll, a légzés abbamarad, az óra ketyeg. Tik-tak. Tik-tak.

Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás miatt következik be, amely 20-25 000 ember halálát okozza évente. A szívmegállás utáni, mintegy körülbelül 4 percen belül, gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva, még meg lehet menteni egy ember életét. Ha a szívleállás következtében leáll a vér keringése, akkor megszűnik a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodásokhoz vezethet, aminek jele az eszméletvesztés, mely aztán légzési elégtelenséget okoz. Ha ez az állapot 4-5 percnél tovább tart, az visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

4 perc hosszú idő és ki kell használni!

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak – abban az esetben, ha egyedül van – elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

4 perc. Ennyi idő alatt készül el a reggeli smink, ennyi idő alatt végzünk a reggeli fogmosással, ennyi időt várunk átlagosan a következő villamosra, és ennyi idő alatt még megmenthetünk egy emberéletet.

Használd ki jól a 4 percet!