Küldetés

Egy pillanatra képzeld el: az utcán összeesik egy ember a szívéhez kapva. 20-30 ember körbeállja és nézi, senki nem mer segíteni, valaki hívja a mentőket, a többiek pedig kellő, „hagyjunk neki levegőt” távolságban állnak ijedt tekintettel. A legközelebbi mentőállomásról elindul egy rohamkocsi, ami szerencsés esetben 10 perc múlva odaér, majd 20 percig eredménytelenül próbál újraéleszteni és biológiai halottnak nyilvánítják a beteget. “Jobb esetben” sikerül normál szívritmust elérni, de maradandóan károsodott az illető agya.

15 perc alatt tanítunk meg újraéleszteni

Túlságosan is ismerős, „hétköznapi” helyzet a fenti. No nem csak azért, mert a végén a beteg rosszul jön ki belőle, hanem a többiek tehetetlensége miatt is. Az „inkább nem nyúlok hozzá, nehogy összetörjem a bordáját” hozzáállás miatt. Pedig az életmentés, a megoldás csupán 15 percnyi távolságra van. Ennyi idő alatt megtanulható Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán mentőtiszt új újraélesztési módszere, melyhez még csak szájon át sem kell lélegeztetni a hirtelen szívhalált szenvedett embertársunkat.

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg

Szomorú tény, hogy Magyarországon évente 20-25.000, azaz naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Ez a szám évente egy kisebb városnyi ember eltűnését jelenti. Jelentős részük megmenthető lenne, ha környezetükben lenne valaki, aki tudja, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik. Az új módszerrel segíthetünk a betegen az első kritikus 4 percben, ami alatt, ha nem jön segítség, az agykárosodás szinte garantált.

Az új módszer elsajátításával egy izgalmas közösség tagjai lehetünk, egy közösségé, akik tudnak és mernek is emberéletet menteni. Egy olyan közösségé, akik gondolkodás nélkül segítenek a bajbajutottakon, akkor is, amikor más nem mer cselekedni. Ez a közösség a hétköznapi hősök közössége, egy olyan társaság, melyhez büszkeség tartozni.

Te vagy a hős!

Küldetésként nem kisebb célt tűztünk ki, mint hogy megtanítsunk Magyarországon mindenkit újraéleszteni. Hogy az a napi 70-es szám egyszer elérje a 0-át! Csatlakozz hozzánk, legyél te is hétköznapi hős, legyél te is olyan, aki mer életet menteni!

Merj életet menteni!