Újabb rekordot tudhatunk magunkénak!

November 18-án a győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában rekord született, közel 700 gyerek gyakorolta az újraélesztést egyszerre. Naponta 70 ember, évente pedig 25 ezren vesztik életüket hirtelen szívhalál miatt. Két mentős egy alapítvány segítségével „TEVAgy a Hős!” címmel országos kampányt indított, hogy minél többen megtanulják az egyszerű, ám életmentő technikát.

A tornateremben gyűltek össze az iskola felső tagozatosai és a Krúdy-iskola néhány diákja, hogy egyszerű, felfújható strandlabdákkal megtanulják, miként tudnak életet menteni. „Erre mindenki képes lehet” – hangsúlyozta a program egyik ötletgazdája, Klupács Péter mentő-technikus, aki 25 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, így tapasztalatból tudja: a mindössze néhány lépésből álló módszer elsajátításával rengeteg embert meg lehetne menteni.

A szindrómát, mely Magyarországon naponta 70 ember életét követeli, hirtelen keringésleállásnak nevezzük. Minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben – olvasható a kampány weboldalán.

Klupács Péter elmondta, ha azt látjuk, valaki összeesik, a legfontosabb, hogy bátrak legyünk, le kell küzdenünk a félelmünket. Az újraélesztésre már 5-6 évesen is képesek lehetnek a gyerekek, ő például találkozott olyan nyolcéves kislánnyal, aki újraélesztette az édesanyját.

„Csak jól lehet csinálni, hiszen a legfontosabb, hogy éljünk, a halálnál nem történhet rosszabb. Egy törött bordával még lehet élni, négy perc alatt azonban beáll az agyhalál, ezért vészhelyzet esetén nem szabad késlekedni” – hangsúlyozta és elmagyarázta, miután megállapítottuk, hogy nincs eszméleténél az illető, hajtsuk hátra a fejét, hogy szabaddá váljanak a légutak. Néhány másodpercig figyeljük a mellkasát, hogy emelkedik-e, s ha nem lélegzik, akkor összekulcsolt kézzel percenként 100-at pumpálva a mellkason azonnal kezdjük meg a szívmasszázst, és ne hagyjuk abba mentő kiérkezésééig. A helyes tempót több dalból is megtanulhatjuk, Klupács Péter a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt javasolta, illetve a Bee Gees Stayin alive című számát.

„Azt is tudnotok kell, hogy nem minden újraélesztés lehet sikeres, de mindenképpen meg kell adni az esélyt, mert mindenki képes az életmentésre” – tette hozzá végül.

Az Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában egyébként a közelmúltban beszereztek egy defibrillátort, melynek használatát 15 pedagógus sajátítja el a tervek szerint.

forrás: gyorplusz.hu