Újraélesztési rekord született Magyarországon!

Újraélesztési rekord Magyarországon – Több mint ötszázan gyakorolták egyszerre az életmentést!

Hány magyar ember tudja, mit kell tenni, ha valaki rosszul lesz melletünk? Merünk cselekedni vagy inkább attól félünk, hogy bajt okozunk? A statisztikák szerint a magyar lakosság alig 10 százaléka tudja csak, hogy vészhelyzetben hogyan kell megfelelően cselekedni. A Generali a Biztonságért Alapítvány ennek az aránynak a javítását tűzte ki céljául szeptember 7-i kísérletével: egyszerre, egy helyen 500 emberrel gyakoroltatta az újraélesztés szakszerű fogásait. A TEVAgy a Hős! kezdeményezés szakértőivel megvalósított öt perces gyakorlat végül hitelesített magyar rekord lett.

Magyarországon naponta 70-en vesztik életüket hirtelen szívhalálban. Ezek közül jó néhány élet megmenthető lenne, ha az illető környezete időben reagálna a vészhelyzetre. De mi is a szakszerű protokoll ebben az esetben? És vajon ártunk-e azzal, ha nem a tökéletes technikával látunk hozzá az újraélesztéshez?

„Ne felejtsük el, hogy a legnagyobb kárt azzal okozzuk, ha el sem kezdjük az újraélesztést, hisz ez esetben esélyt sem adunk a túlélésre” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki a rekordállítás során maga is arra buzdította a résztvevőket, hogy ne féljenek az újraélesztéstől.

A rekordhoz szakmai útmutatást nyújtó TEVAgy a Hős! kezdeményezés célja, hogy megtanítsa az embereknek azokat az egyszerű, újraélesztéshez szükséges fortélyokat, amelyek ismeretében akár életet is menthetnek. Szeptember 7-én a Generali a Biztonságért Alapítvány által szervezett sportnapon a TEVAgy a Hős! két szakértőjének, Klupács Péternek és Mészáros Zalánnak a segítségével több mint 500 ember ismerhette meg, miért fontos időben elkezdeni az újraélesztést és hogyan kell az első kritikus négy percben cselekedni. Ugyanis ha ez alatt a rövid idő alatt nem érkezik segítség, a szívleállás okozta oxigénhiány visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezethet. A gyakorlathoz a rekordot felállító résztvevők mindössze egy felfújható strandlabdát használtak, és egy megfelelő ritmusú zenére, öt percen keresztül folyamatosan alkalmazták a szívmasszás technikáját.

„Az alapítvány elsősegélynyújtó, illetve a mentési tevékenységeket szolgáló támogatásaival összhangban a rekordkísérlet célja az volt, hogy tudatosítsuk a résztvevőkben az újraélesztés fontosságát és azt, hogy merjenek segíteni a bajban lévő embertársaikon” – emelte ki Szalkay Katalin, az alapítvány képviseletében.

Az életmentéshez szükséges módszer csupán pár lépésből áll: miután megállapítottuk, hogy az illető nincs eszméleténél, a fej hátrahajtásával tegyük szabaddá a légutakat. Figyeljük a mellkasát, hogy emelkedik-e, azaz van-e légzés és amennyiben nemleges a válasz, akkor percenként 100-at pumpálva a mellkason azonnal kezdjük meg a szívmasszázst, amit mindaddig ne hagyjunk abba, amíg a mentő ki nem érkezik.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt célja az egészséges életmód népszerűsítése és a betegség-megelőző tevékenységek támogatása. A rekordállításnak keretet adó sportnapot is azzal a céllal szervezte meg, hogy minél szélesebb kör ismerkedjen meg a mozgás fontosságával és törődjön többet az egészségével. Ez utóbbi törekvést támogatta az alapítvány szűrőbusza is, amely a rendezvényen több mint 800 ingyenes egészségügyi szűrést végzett a jelenlévők körében.

Büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk rajta! 🙂