Oktatóanyagok

amelyek életet menthetnek

Egy szívleállás miatt kialakult vészhelyzetben a legtöbben pánikba esnek, és nem tudják, hogyan is kell cselekedni. Ugyan sok helyen nyílik lehetőség az elsősegély alapjainak elsajátítására, de a túl sok információ néha éppen gátja lehet a cselekvésnek.

Az életmentés 5 egyszerű lépéssel megkezdhető . Ez az 5 lépcső a magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban áll.

Életmentés

5 lépésben

1. REAKCIÓKÉPES?

Reakcióképes?

Rázza meg a beteg vállát , kérdezzen tőle valamit: ha nem reagál, eszméletlen. De mindezek előtt, gondoskodjon saját maga és a beteg biztonságáról.

2. KÖZÖS CSŐ

Reakcióképes?

Fektesse hanyatt kemény talajon, fejét szegje hátra, hogy a légutak szabadok legyenek.

3. LÉGZÉS?

Reakcióképes?

Hajoljon közel a szájához, ha nem hallja nem érzi a légzést, és nem látja a mellkas emelkedését akkor nincs a betegnek légzése.

4. 112

Reakcióképes?

Hívja a mentőket vagy kérjen meg valakit erre, és kezdje el a szívmasszázst!

5. NYOMÁS

Reakcióképes?

Helyezze egymásra a két kezét, az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen. Nyomja le a mellkast kb. 5cm, de legfeljebb 6cm mélyre percenként százszor.

Edukációs film

Életmentés 5 lépésben, Jucival

TEVAgy a hős
Oktatóanyagok

100 BPM

A BPM (Beats Per Minute - percenkénti leütésszám) az egy perc alatt végbemenő leütések száma egy adott műben. A zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység. A 100-as értékű dalok ismerete pedig ahhoz segíthet hozzá, hogy szívmasszázs közben az újraélesztést végző fél eltalálja a megfelelő ritmust.

Szívleállás utáni újraélesztésnél segítheti az optimális, percenként mintegy százas mellkasi kompressziószám fenntartását, ha az ember közben olyan dalokat dúdol magában, melyek 100 bpm-es ritmussal rendelkeznek.

A kampány újdonsága , hogy egy nagyon egyszerű módszerrel, egy felfújható gumilabda segítségével próbálja megismertetni az újraélesztés mozdulatsorát, és teremti meg az otthoni gyakorlás lehetőségét, hogy bátorságot merítsünk a cselekvéshez.