A tények

A hirtelen szívhalál az iparilag fejlett országokban a vezető halálokok között van. A jól működő egészségügyi rendszerekben ezért már hosszú ideje mindent megtesznek, hogy ennek a következményeit igyekezzenek csökkenteni.

Az Amerikai Egyesült Államokban évente 350 ezer áldozatot követel, ami a felnőtt lakosság közel 0,1 százalékát jelenti. A nyugat-európai országokban is ez az arány jellemző. Összehasonlítva a Magyarországon jellemző szív-érrendszeri halálozási adatokat a hasonló nyugat-európai adatokkal, azt kell feltételeznünk, hogy Magyarországon ennél is sokkal rosszabb a helyzet. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a fentiek alapján évente csaknem 20-25 000 honfitársunk (a felnőtt lakosság közel 0,3 százaléka) hal meg ez okból. Ez az arány háromszor akkora, mint az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában. Ma a hirtelen szívhalál az egyik vezető halálok  Magyarországon.

Évente egy városnyi ember lenne megmenthető

Tények

Magyarországon évente 20-25 ezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál miatt, akik 70 százaléka megmenthető lenne, ha lenne a környezetükben akár egy ember, aki tudná, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik.

Források: Magyar Nemzeti Szívalapítvány, Eurostat

A hirtelen szívhalál

A hírtelen szívhalál azt jelenti, hogy a keringés, melyet a szív tart fenn , valamilyen okból hírtelen leáll, ezért életfontosságú szerveink vér és oxigén nélkül maradnak. A hirtelen keringésleállás évente 20-25.000, tehát naponta 70(!) honfitársunk életét követeli, tehát  Magyarországon minden 30. percben meghal valaki a kórházon kívül ebben a kórképben. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik  tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést. Az újraélesztést, melynek lépéseit ; többek között, hogyan helyezzük el a kezünket a beteg mellkasán, hogyan tartsuk a könyökünket, honnan kell az erőt kifejteni, milyen mélyre kell egy mellkast benyomni- könnyen elsajátíthatjuk otthonunkban is egy labda segítségével.